zondag 20 februari 2011

Oud Goed

Het is alweer een maand geleden, de laatste 'Oud goed' en dus tijd voor de update die iedere twintigste van de maand bij Betty, Monica, Joke en mij te zien is.
Het gebruikelijke ritueel van enorme dozen met lapjes en stukjes, kantjes en breiseltjes die over de tafel uitgestort worden. Dan kijken, kijken en kijken wat ik allemaal heb. Enkele 'oh ja's' bij stukjes die al aan elkaar zaten en dan maar weer proberen om uit deze veel te omvangrijke snoepwinkel een keus te maken van wat en hoe en waarom en hoeveel.
Ik geloof niet dat ik er erg handig in ben om uit zo'n overdaad aan Dingen iets aardigs te fabriceren. Toch weet ik dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Met enige tijd en rust om alles te laten bezinken.
Gisteren spreidde ik e.e.a. op mijn bed uit, vandaag ging ik verder en op de foto lijkt het warempel nog heel wat:
het is echter schone schijn want veel is alleen maar voor de foto naast elkaar gedrapeerd en zit dus nog bij lange na niet vast aan elkaar.
Voor de liefhebber zal ik e.e.a. in detail laten zien, want details zijn belangrijk bij deze quilt:
Een mooi oefenstukje van A ( Annie? Antje of Aletje?) Tuyl Schuitemaker. Een 'dure' naam en in keurig handschrift met inkt op het lapje geschreven. Zou Anneke of Aliesje dat zelf gedaan hebben of was het haar juf?
Het bovenstaande lapje is één van de redenen om niet alle lapjes te wassen, ik ben veel te bang dat daarmee het handschrift op het lapje verdwijnt. Dan maar liever een iets vergeeld exemplaar wat ook nog wat 'kleur' geeft daarmee aan de verder zo witte quilt.
Een proefje nuttig handwerk wat ik heb aangevuld met een klein borduurwerkje wat ik ooit maakte en niet gebruikte.
Nog een stukje tekst, dit keer in potlood en overduidelijk door Juf geschreven. De Tekst:
"knoopsgat niet mooi, overslag en zoom zijn voor dit kleine sloopje te breed". Ondanks deze kritiek kreeg Elsje, Truusje of Miesje toch nog een zeven van de juffrouw. Ook een stukje wat ik niet graag zou wassen omdat dan vast en zeker de tekst niet meer leesbaar is.
Ik legde de lapjes bij elkaar, naaide hier en daar wat van de vele kantjes aan elkaar,vond nog een beschreven nuttig handwerkje
ditmaal was de juf minder tevreden want ze honoreerde het werkje met een vijf. De tekst: "de verkeerde zijde overh. dichtgen." Zien jullie ook het kleine paarse stempel met GEZ erop ten teken dat het lapje door juf gezien was?
Mijn kleine merklapje van M. Allard kwam af
en een ander lapje aan dat zelfde 'eilandje' krijgt straks nog een mooi gemerkt en met rood doorgeregen lapje met knoopsgaten. Ik ga nog even bedenken hoe ik dat daarop bevestig.
Ik begin dus aardig op dreef te raken met de lapjes, al heb ik ze voor dit moment weer in de doos terug gelegd. Over een paar weken komt er weer een nieuwe ronde van kijken, sorteren en aan elkaar zetten, tot dan!
Vergeten jullie niet om een kijkje te nemen bij bovengenoemde "mede-Oud-Goeders" ?

Geen opmerkingen: