dinsdag 13 april 2010

Jong geleerd

Zo stiekempjes weg ben ik inmiddels ook aardig bezig om een klein verzamelingetje van handwerk en handwerk-gereedschapjes aan te leggen. Ik zou me nog allerminst een verzamelaar willen noemen, daarvoor maak ik het te graag zelf allemaal. Maar wat begon als "instructie-materiaal" voor mijn eigen Souvenirwerk is uitgegroeid tot een kleine verzameling van mooie lapjes, fijne handwerk-gereedschapjes en andere oude dingetjes die een handwerkend mens zo gelukkig kunnen maken.

Afgelopen week mocht ik weer wat zaken aan De Collectie toevoegen.
Zo vond ik dit zevental kleine "boekjes":

Ik stel me voor dat er net zo’n klein meisje ingespannen aan de handwerkjes in deze boekjes heeft gewerkt.
Soms werd het schoolhandwerk op kleine kartonnetjes genaaid (of geplakt) en deze kleine werkjes zijn op een dergelijke manier verwerkt. Alle handwerkjes zijn per techniek gebundeld in een boekje met een rode strik.
Het ziet er zo verzorgd uit dat ik me kan voorstellen dat "mijn" meisje trots geweest zal zijn op haar werk toen ze de mooie boekjes mee naar huis mocht nemen.

Het grootste boekje bevat haakwerk, dan is er een boekje met enkele naden en een met dubbele naden, er is er een met verstelwerk, een met verschillende stekengroepen (kleine steken-lapjes dus), er is stopwerk op de naaimachine en een boekje met fronselen, knoopsgaten en aanhechten van knopen.

De boekjes zijn niet allemaal even groot, de grootste (die met het haakwerk) is 22 x 12 cm, de kleinste met de dubbele naden meet 11 x 9,5 cm.
De boekjes hebben ongeveer vier tot zes bladzijden per deeltje

Dit boekje bevat het verstelwerk (toevallig ligt het ook op een lapje met verstelwerk, als je goed kijkt zie je de fijne naadjes ;) en zo vinden we op bladzijde een van het boekje:

een keurig en fijn ingezette hoek.

Kijken we naar

dit boekje dan vinden we behalve het 'gefronsel' (wat gewoon rimpelwerk blijkt te zijn) ook een keurig knopen en haken-lapje:

Twee van de zeven boekjes zijn onderaan voorzien van dezelfde naam, de andere hebben dat niet maar zijn wel in hetzelfde handschrift:

Het zijn geen 'bijzondere' handwerkjes die je aantreft in het bundeltje maar er is wel netjes en op fijn materiaal gewerkt, bovendien lijkt het compleet. Petje af voor meisje de Greef.
Natuurlijk ben ik heel blij met mijn boekjes, het is een mooie aanvulling op mijn verzamelingetje want zo iets had ik nog nooit gezien ;)

27 Reacties

Geen opmerkingen: