donderdag 25 februari 2010

Schoonheidsprijs

Gistermiddag kwam ik terug van de meubelwinkel want met zoveel nieuwe dingen had ik beslist een kastje nodig dacht ik ;)
Ach nee, zo is het natuurlijk niet, een nieuwe kast zat al eerder in de planning maar had ik even uitgesteld omdat ik andere dingen te doen had.
Bij thuiskomst vond ik een brief op de mat en terwijl wij aan het uitladen waren liep er een bloemist met een grote bos bloemen zoekend langs de huizenrij. Ik dacht dat hij wel bij de buren zou aanbellen maar hij liep door en belde aan bij mijn openstaande deur.

Brief en bloemen bleken bij elkaar te horen en kwamen van de gemeente waarmee ik vorige week ineens zoveel problemen had. Na mijn hulpgeroep bij de ombudsman was er toch wel een flinke bel gaan rinkelen daar en deed men onderzoek. Dat resulteerde in twee A4-tjes excuses en de verzuchting dat de hele gang van zaken geen schoonheidsprijs verdiende.

Ik heb de bloemen (en de brief) in dank aanvaard.

Ik ben ondertussen lekker opgeschoten met mijn spannende project, de replica van het tapisserierolletje van Rosina Luger
Het is erg leuk om te doen. De bedoeling van tapisseriesteken is dat je het hele vlak vult met steken zodat alle linnen of stramien bedekt is. Deze patroontjes werden vroeger gebruikt voor kussens, stoelzittingen en andere toepassingen binnenshuis. Dit rolletje met tapisseriepatronen werd rond 1860 gemaakt. Oorspronkelijk werd natuurlijk met wol geborduurd maar dit rolletje is op linnen met borduurzijde.
Het totale project heeft 40 patroontjes of te wel "Bonheurs" die achter elkaar geborduurd een rolletje vormen.
In De Lier ligt er eentje die al af is, die heeft Trijnie geborduurd. Het zijn meestal bezoekende heren die zich hardop afvragen wat je nou moet met zo’n rolletje en als ik dan uitleg dat het een soort stalen"boekje" is begint het rolletje ook voor hen ineens te leven.
Mijn lief volgt me met belangstelling, hij heeft wel wat met de bonte kleurtjes. Gelukkig maar ;)

Ik heb inmiddels de eerste tien patroontjes af, bijna dan, want aan het laatste patroontje ontbreken er nog wat steekjes.

Ik begrijp op voorhand dat jullie wat meer willen zien dan deze postzegeltjes dus ik laat nog wat details zien. De eerste zes:

en de laatste vier:

Het patroon met de vier roosjes is geborduurd met gouddraad wat opgelegd is. De draad wordt steeds bovenop het werk gehouden en met en tweede dunnere draad vastgezet. Het tiendee patroontje vind ik erg mooi van patroon en van kleur. Nog een paar steken en ik mag aan Bonheur nummer elf beginnen.

23 Reacties

Geen opmerkingen: