maandag 11 januari 2010

Restanten

Het begin van het jaar staat vaak in het teken van de restjes. Of het nou crisis is of niet, het jaar begint met restanten. Thuis eten we na al die weken van overdaad de stamppotjes uit de vriezer en de voorraadkast, de winkels gooien tegen spotprijsjes hun winkeldochters op straat en ik, ik duik onder in de kast om wat oude mini-quilts te laten zien.
Gemaakt van restjes, ook dat nog ;)

Morgen komt er op diverse weblogs de allereerste zelfgemaakte quilt tevoorschijn en daarom leek het mij leuk om alvast een voorproefje te geven met twee al wat oudere quiltjes.
Deze quiltjes zijn beiden Amish quiltjes en traditioneel gemaakt van effen stoffen. Ook gebruikte ik restanten stof en dat is wat je bij traditionele Amish quilts eveneens tegenkomt.

Het quiltje hieronder maakte ik van restanten van een grote (eenpersoons) quilt.

Ik noemde het quiltje "Gelassenheit" een Amish begrip waarmee bedoeld wordt dat de Amish het leven nemen zoals het zich voordoet. De negen kleine blokjes – square in a square (= een vierkant in een vierkant) zijn 5 vierkante centimeter groot en bestaan bijna allemaal uit 21 patroondeeltjes. Bijna allemaal, want het blokje linksonder heeft er minder. Een foutje en volgens de Amish laat je dat zitten. Ook dat is gelassenheit, want de mens is niet volmaakt.

Het tweede quiltje maakte ik van strookjes die we ruilden met onze quiltgroep.

Ieder van ons sneed uit restjes effen stof 10 stroken. We legden tijdens de bee de verzameling op de tafel en vervolgens zocht iedereen tien 'nieuwe' stroken bij elkaar. Ik maakte er deze quilt van. Het patroon heet 'Trip around the world' en ook dat is een geliefd patroon bij de Amish.
Mijn quiltje heet Trip around the Thimbletalkies, met een knipoog naar de naam van onze quiltgroep ( in ruste ;)
Bij oude Amish quilts is er vaak een kleur die heel erg fel is en de boventoon voert. Vaak is dat een tint helderrood. Ik gebruikte dat ook voor mijn beide quiltjes. Ik maakte de quiltjes zo’n acht jaar geleden.
Beide quiltjes hebben een binding van rode stof.

15 Reacties

Geen opmerkingen: