zaterdag 6 juni 2009

Over zusjes en een hotel

Donderdag kwam onze borduurgroep met de merkwaardige naam Opmerkelijk bij elkaar voor onze tweemaandelijkse kijk- en werkdag. We hadden een gast deze keer, onze eigen handwerkjuf over wie ik eerder een logje schreef. Als je dan ook nog op de zetels van de chique Haagsche Suites* over lapjes mag praten en de zon schijnt heerlijk door de serre zijn alle ingrediënten voor een geslaagde dag voor handen.
Sytske Stratenus, deze keer niet digitaal maar in levende wijze aanwezig had een prachtige verzameling eigen- en andermans lappen meegenomen om aan ons te laten zien.
Van haarzelf zagen we onder andere een indrukwekkende lap met vier grote delen Schwälmer witwerk. Prachtig (en om jaloers op te worden zo mooi ;) en ook haar Souvenir in wording werd aandachtig bestudeerd. Vooral door mij natuurlijk.

Verder bracht ze een aantal zeer fijne, prachtige lappen mee van twee zussen: Johanna Antoinette (Ans) en Antoinette Catharina (Nen) Dubru die samen een opleiding volgden voor handwerklerares op de Industrieschool voor meisjes in Rotterdam en die in 1898, het jaar dat koningin Wilhelmina gekroond werd eindexamen deden.

Ans was de oudste en geboren in 1874 (gestorven 1957) en Nen de jongste, geboren in 1882 (gestorven in 1969)
Rond de jaren 20 van de twintigste eeuw zijn ze gepensioneerd omdat de onderwijzers toen zelf het handwerkonderwijs moesten geven. Naar verluid hebben ze altijd voor hun grootmoeder gezorgd die de gezegende leeftijd van 97 jaar heeft bereikt.

Van Sytske mocht ik foto’s maken van deze bijzondere lappen en die mag ik hier ook aan jullie laten zien:

prachtig uitgevoerde monogrammen, zeer fijn en griezelig regelmatig geborduurd.

even met de neus erop en je ziet wat ik bedoel.Dit hoek-ornamentje is slechts een paar cm groot en zo fijntjes

Dit vlindertje, een juweeltje! Bijzonder aan het tweetal lappen is dat beide zussen het zelfde werk maakten maar op details een andere invulling van de steekjes gaven.

Ook zie je dat goed bij de beide lappen met open naaiwerk, zus een hierboven en zus twee hieronder:

Verder zijn er ook nog twee lappen in kleur van de zusjes bewaard gebleven:

Ook hier weer ongelofelijk "strak" werk, er zit letterlijk geen draadje verkeerd of scheef of over de rand.

Let ook eens op het ornament met kevertjes links midden op de foto hierboven. Hieronder zie je hetzelfde ornament in detail maar dan in andere kleurverdeling.

Een randje in Colbert

en tot slot Libelles in Kamperfoelie:

Er is weer heel wat te zien, te lezen via de aanklikbare links en te genieten. Dank Irene en Guido voor de hartelijke ontvangst en dank Sytske voor alle fraaie en nuttige zaken die met jou meekwamen.

(zie mijn eerdere logje over de Haagsche Suites)

25 Reacties

Geen opmerkingen: